Home Novosti Otvoreno pismo gospodinu Aleksandru Seničiću

Otvoreno pismo gospodinu Aleksandru Seničiću

10 min read

Iako smo se do sada trudili da ne reagujemo na manipulisanje informacijama o tome šta je sve potrebno da bi se putovalo u Grčku, izjava gospodina Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) od 7. juna 2021. godine, koja je objavljena u video materijalu na sajtu Radio televizije Vojvodina (https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/kakvi-su-uslovi-za-letovanje-u-grckoj_1246548.html ), te na istoimenom Youtube kanalu (https://www.youtube.com/watch?v=-mHu4z1rb14)  je razlog zbog koga moramo javno da istupimo i stanemo na put manipulaciji informacijama.

Kao neko ko predstavlja tri vrlo važne institucije za grčku zajednicu u Srbiji, a koje već godinama unazad nastoje da približe naša dva naroda, smatram da ovakvo istupanje u javnosti gospodina Seničića ima vrlo negativan uticaj ne samo na letovanje srpskih turista u Grčkoj, nego i na buduće odnose naša dva naroda. Tim pre, što i predstavnici Građanske stranke Grka Srbije i Udruženja Grci Srbije, kao i našeg bratskog udruženja u Grčkoj poslednjih dana dobijaju pitanja o tome zbog čega se iznose takve neistine.

Konkretno, gospodin Seničić je juče izašao u javnost i obavestio da se „u Grčku može i sa negativnim antigenskim testom“, ali da on mora biti u formi Zelenog sertifikata, što možete čuti i na videu koji prilažemo.

Da ne pominjem istupanje u javnosti dotičnog gospodina poslednjih dana i pompezne najave da će „Grci podići granicu za obavezan PCR za decu od 12 godina“, što se vrlo brzo pokazalo kao neistinito.

Ne želim uopšte da ulazim u to sa kojim ciljem gospodin Seničić i institucija koju predstavlja to čine već duži period, ali želim najlepše da zamolim sve da se ISKLJUČIVO informišu o svim novinama u okviru zvaničnih institucija, kao što i mi to činimo. Iako imam i lične kontakte sa mnogim zvaničnicima, ne istupam u javnost na osnovu toga što „imam uverenja od ministra“ (bez navođenja imena i prezimena), kao što to čini gospodin Seničić. Koliko je meni poznato, pregovore sa ministrom bilo koje zemlje vode ljudi, koji su u drugoj zemlji na istoj poziciji, a ne direktori asocijacija ili udruženja bilo koje vrste. Ali dotični gospodin izjavljuje da je „u pregovorima sa ministrom“.

Ne bih da odužim, pa da ovo moje obraćanje izgubi smisao. Ali Vas ispred Građanske stranke Grka Srbije i Udruženja Grci Srbije i u svoje lično ime najlepše molim kako Nacionalnu asocijaciju turističkih agencija, tako i gospodina Seničića, kao njenog direktora da prestanete da manipulišete informacijama i da javnost presatnete da informišete ne na osnovu rekla-kazala neutemeljenih informacija, nego na osnovu zvaničnih informacija, koje su dostupne na sajtovima relevantnih državnih institucija Republike Grčke.

Ovom prilikom Vam dostavljam i materijal koji mi posedujemo, a u kome je jasno navedeno da takozvani Zeleni sertifikati još uvek nije u upotrebi u Grčkoj. Premijer Republike Grčke, gospodin Kirjakos Micotakis je 28. maja 2021. godine najavio da zemlja jeste spremna za uvođenje Zelenog sertifikata (https://www.ekathimerini.com/news/1161962/greece-ready-to-go-with-eu-digital-covid-certificate-pm-says-at-presentation/ ), ali još uvek nije zvanično najavljeno da li će to biti pre 1. jula, kao što je preporuka EU ili ne.

Danas je u Parlamentu Republike Grčke upravo o tome premijer govorio, ali niko od nas nije čuo da je rekao da je Zeleni sertifikat zvanično uveden i da je baš srpskim državljanima dozvljeno da uđu i sa antigenskim testom. Osim ako Vi možda niste čuli nešto drugo, pa ste zato izašli u javnost i doveli ljude u zabludu? Mada, to ne može biti, jer ste Vi još juče istupili u javnost sa tom izjavom, pa će biti da ste saznali pre premijera države.

Takođe želim da Vas podsetim, mada bi to trebalo da znate, da se sve odredbe vezano za Zeleni kovid pasoš, odnosno takozvani Zeleni sertifikat odnose isključivo na građane država članica Evropske Unije i država Šengenskog sporazuma, u koje Srbija ne spada. Ali je Evropska komisija dala dozvolu svakoj zemlji članici da kada počne sa upotrebom Zelenih Covid sertifikata, uvrsti i građane određenih zemalja. Što koliko je nama poznato nije još uvek kao zvanična odluka Republike Grčke objavljeno ni na sajtu Civilne zaštite Republike Grčke, ni na sajtu Ministarstva turizma Republike Grčke, ni na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Grčke, a ni na sajtu koji se bavi isključivo situacijom u vezi sa pandemijom, pri Ministarstvu zdravlja Republike Grčke.

Dakle, apsolutno ni na jednom zvaničnom i relevantnom sajtu nije objavljeno tako nešto, ali je gospodin Seničić ispred institucije koju predstavlja izašao u javnsot i državljane Republike Srbije time doveo u zabludu.

Još jednom napominjem da niti mene lično, niti institucije koje predstavljam ne interesuje sa kojim ciljem se to radi, ali ovim putem želim da Vas zamolim da sa time prestanete i da ljudima ne otežavate dovoljno tešku situaciju. Ako ih informišiete i ako Vas bilo ko kontaktira u vezi sa pitanjima u vezi sa putovanjem u Grčku, držite se proverenih i proverljivih izvora, kao što to i mi činimo i nastojimo da i dalje negujemo vekovno prijateljstvo između naša dva naroda.

U nadi da ćete moju i molbu institucija koje predstavljam uvažiti, srdačno Vas pozdravljam.

Vasilios E. Proveleggios,

Predsednik Građanske stranke Grka Srbije

Predsednik Udruženja Grci Srbije

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine

Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…