Home Novosti U Srbiji se osećaju baš kao da su ispod Olimpa

U Srbiji se osećaju baš kao da su ispod Olimpa

3 min read

Grčka nacionalna manjina koja živi i radi u našoj zemlji hvali se kako nema baš nijedan problem.

OKO 15.000 Grka živi u Srbiji. Čuvaju svoje običaje i jezik, a rade, kažu, u interesu države koja je otvorenog srca primila njih ili nekada davno njihove pretke. Malo ko zna, kažu, da ih je toliko u našoj zemlji, jer nemaju velikih problema, pa se i ne oglašavaju često. Trude se, ipak, da što više promovišu grčku kulturu, jezik, običaje, a svugde nailaze na otvorena vrata i zbog bratskih veza dva naroda.

O grčkom narodu u Srbiji brine Nacionalni savet Grka, čiji predsednik Vasilios Provelegios kaže da je njihov glavni problem to što problema nemaju.

– Ne brine nas asimilacija. Ista nam je vera, samo se jezik razlikuje – kaže Provelegios. – A da bismo pomogli našim sunarodnicima da ne zaborave ili možda da prvi put nauče svoj jezik, od jeseni ćemo organizovati besplatnu školu grčkog. Prioritet će imati Grci koji ne znaju maternji jezik, ali će moći i svi ostali građani da se upišu. Časovi će biti u Beogradu, a polaznici će moći da dobiju sertifikat Aristotelovog univerziteta u Atini.

Namera je i da organizuju izložbe, kulturne večeri, odlazak dece na letovanje.

– Stari Grad, Đuprija i Jagodina i još neka mesta imaju svoje pobratimske gradove u Grčkoj. To je dobar model i trebalo bi više opština i gradova da se bratime.

BIVŠI STUDENTI

SRPSKI fakulteti veoma su cenjeni u Grčkoj. Nekada su hiljade studenata iz ove zemlje dolazile u Beograd na studije, a onda je to poslednjih deset godina prekinuto.

– Mnogi bi opet studirali ovde kada bi nastavu mogli da slušaju na engleskom jeziku – kaže Provelegios.

 

Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…