Home Novosti Osvrt na izbore za Evropski parlament

Osvrt na izbore za Evropski parlament

3 min read

Upitan da prokomentariše nedavno održane izbore za Evropski parlament, predsednik Građanske stranke Grka Srbije, gospodin Vasilios Proveleggios, je naveo:

Iako mnogo govore da se na izborima za EP nije desilo ništa epohalno i da će verovatno opstati dosadašnji model po kom okosnicu čini EPP, a u igru eventualno ulaze „zeleni“, nije baš tako prosto. Strah od rastućeg nacionalizma nije nestao i prestao, on je samo vešto medijski zabašuren, jer kao i svaka promena ne može da se desi preko noći, a da bude mirna i „demokratska“. S tim u vezi konstatujem da su evroskeptici i desničari dobili taman toliko mesta da mogu da izigravaju i da treniraju evroskepticizam nad nama (u ovaj koš stavljam sve nas preostale na vratima EU).

U ovakvom trenutku, iako ponovo apostorfiram, nije dovoljno transparentan, treba čitati znake pored puta i voditi pragmatičnu politiku. Mnoge ekonomski jake zemlje su shvatile da unutar same Evropske unije nemaju baš mnogo instrumenata za sprovođenje nacionalne politike, iako se više puta desilo da se to kosi sa njihovim nacionalnim interesima, sa druge strane pak, zemlje koje vode celu priču evropske jednakosti nemaju mnogo sluha za ostale. Stalno imam negde utisak da kažu: primljeni ste u okvir, koristite ga, ako stignete pre nas…

Na isto pitanje su svoje odgovore dali i mnogi drugi ljudi kako iz sveta politike, tako isto i novinari, poznati i manje poznati, ali svakako spremni da iznesu svoje mišljenje o ovoj političkoj temi. Više o sagovornicima gospodina Gorana Igića, koji je i sproveo ovo istraživanje, možete pogledati na ovom LINKU.

Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…