Home Novosti Obeležena godišnjica Maričke bitke

Obeležena godišnjica Maričke bitke

2 min read

U znak sećanja na bitku, koja je uticala umnogome na tok srpske, ali i istorije ostalih balkanskih zemalja, u mestu Ormenio, koje se nalazi nadomak bugarske i turske granice je održan pomen. Na današnji dan, 26. septembra 1371. godine se odigrala Μάχη του Έβρου (Μάχη του Ορμενίου) odnosno Marička ili bitka kod Černomena.
Parastos je služio mitropolit Damaskinos sa lokalnim sveštenstvom, na čelu sa sveštenikom ocem Dionisijem, na čiji poziv je prvi put zvanično ovom pomenu prisustvovala i delegacija iz Srbije. Osim direktnih potomaka porodice Mrnjavčević, koji su i inicirali posetu, bili su prisutni i visoki funkcioneri Građanske stranke Grka Srbije i ostale zvanice iz Srbije.
Izuzev lokalnog stanovništva, koje se okupilo u velikom broju, pomenu stradalim srpskim, ali i grčkim i ostalim ratnicima, koji su učestvovali u Maričkoj bici su počast odali i učenici škola iz Ormenija. Njih oko 150 su strpljivo slušali obraćanje mitropolita Damaskina, kao i govor gradonačelnika Ormenija, te njihovog nastavnika koji je ukazao prisutnima na važnost Maričke bitke za istoriju naša dva i ostalih balkanskih naroda.
Članovi srpske delegacije su iskazali zahvalnost crkvenim zvaničnicima i lokalnoj vlasti što se i nakon 648 godina sećaju hrabrih ratnika i tako utiču na jačanje bratskih veza između grčkog i srpskog naroda.


Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…