Home Novosti Mural za prijatelja

Mural za prijatelja

2 min read

GSGS je Beograd ukrasila muralom Marinosa Ricudisa, grčkog kapetana broda koji je 1999. godine za vreme bombardovanja odbio da učestvuje u napadu na Srbiju.

Grčka je tokom bombardovanja bila deo NATO alijanse. Nije učestvovala u vazdušnim napadima, ali mornarica je dobila naređenje da uplovi u Jadran. Marinos Ricudis se oglušio o naređenje i tom prilikom rekao: „Kao pravoslavac ne mogu da učestvujem u napadu na bratski narod!“ i vratio brod u luku. Mnogi grčki mornari stali su uz svog kapetana, narod ga je podržao, ali ipak ga je vojni sud 1999. godine osudio na dve i po godine zatvora. Suđeno mu je pred devet sudova i izbačen je iz službe.

Prvu ponudu Srbije da mu bude dodeljen orden odbio je skromno, rekavši da mu nije potrebno ništa, već da „sve zaslužuje hrabri narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse”. Ipak, krajem januara ove godine Sveti arhijerejski sinod SPC dodelio je kapetanu Marinosu Ricudisu iz Pireja orden svetog cara Konstantina.

MARINOS RITSOUDIS

„Rekli su mi mnogi da mi je srpska nacija veoma zahvalna. Ne mogu da razumem šta se dešava i ne mogu da upravljam svojim osećanjima, ali osećam da je ovo najviša čast koju sam ikada doživeo!”, rekao je prilikom dodele ordena Marinos Ricudis.

Građanska stranka Grka Srbije

Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…