Home Novosti GRAĐANSKI NACIONALISTI – MANJINSKAVEĆINA

GRAĐANSKI NACIONALISTI – MANJINSKAVEĆINA

6 min read

GRAĐANSKI NACIONALISTI – MANJINSKAVEĆINA

 

U “moru” političkih organizacija i hipertrofiranih građanskih udruženja i nevladinih organizacija nedavno se stvorila jedna nova manjinska stranka koja će, prema našem dubokom uverenju, zapljusnuti i bar malo uzburkati političko mrtvilo u Srbiji – Građanska stranka Grka Srbije (GSGS).

Ne želeći da upadnemo u zamku poznatog vrtloga stranačkog života u Srbiji, formirajući ovu političku organizaciju cilj nam nije bio da se utrkujemo s drugim strankama prema broju potpisanim pristupnica ili masi ljudi koji će dolaziti na sastanke i mitinge, već pronalaženje rešenja za konkretne probleme putem novih ideja stvarajući nešto novo – ideologiju i viziju budućnosti koju je moguće implementirati u stvarnosti. 

 

Zašto Građanska stranka Grka Srbije – gro analitičara, sociologa, filozofa i teoretičara smatra da su nacionalno i građansko nespojivo. Mi iz GSGS ne delimo to mišljenje, Jedan poznati engleski sociolog je rekao,”samo u zdravom nacionalnom biću rađa se građanska svest” Srbi kao većinski narod često kažu da sada u Srbiji veća prava imaju manjine, dok ovi potonji tvrde kako su prava manjina u Srbiji na veoma niskom nivou. Zbog toga, poštujući i uvažavajući sve različitosti koje postoje unutar korpusa građana Srbije, samo jedinstvenim i ozbiljnim pristupom prema državi građani mogu izboriti ista prava za sve. Zato ja jesam nacionalista jer sam građanin Srbije.

 

Kao manjinska stranka, Grka u Srbiji želimo da  budemo, ne most, koji već postoji između dve države već neraskidivi lanac povezujući dva naroda koji imaju ne samo zajedničku veru već i dobar deo istorije i kulture.Mnogo toga građani Srbije mogu da nauče od svojih prijatelja iz Grčke ali i obratno. Grci su ozbiljan narod i shvataju svoju državu ozbiljno, jedan od segmenta takvog ophođenja prema svojoj zemlji nalazi se i u činjenici da je glasanje, izlazak na izbore obavezan što je i regulisano zakonom. Ko će pobediti na izborima volja je naroda ali neka to onda zaista bude volja svih građana a ne samo onih koji izadju na biračka mesta.. Za takav princip glasanja, koji je osnov demokratije zalažemo se i mi iz GSGS .

 

Osnov svakog društva je porodica a temelj porodice je žena. Žene u Srbiji imaju veoma loš tretman od same države što je nedopustivo. Nije dovoljno da država reaguje kada se leš žene izbodene nožem pronađe na pločniku Beograda, tada je kasno. Žena mora biti u samom centru pažnje države jer je ona stožer društva koje želi prosperitet. Davajući ženama veće beneficije kada je trudna ili kada postane majka država tako ulaže u sebe i svoju budućnost, jer ako žena nije zadovoljna svojim društvenim položajem onda je sunovrat istog neminovan. Država Srbija, osim brojnih ekonomskih i političkih problema ima još jedan koji je ozbiljniji od svih a to je demografski – bela kuga. Zbog toga žena u Srbiji mora imati povlašćen tretman – statusni simbol ako ni zbog cega drugog onda zbog same “žrtve” koja joj je prirodna namenila.

 

Savetnik za odnose sa medijima

Filip Radojčić

Load More Related Articles
Load More In Novosti

Pogledajte i

Prijateljski razgovor sa guvernerom regije Atika

Tokom prijateljskog razgovora sa guvernerom regije Atika, gospodinom Giorgiosom Patoulisom…